Artikler



Appassimento – det nye sort (10.02.14)


Appassimento-vine vinder i øjeblikket frem i stor stil hos vinhandlere og de danske supermarkeder. Hvorfor, kan man så spørge sig selv og hvad er en Appassimento-vin i grunden? Appassimento er et italiensk vinudtryk, der direkte oversat betyder: ”udtørret/visnen”, og betegner en af de hotteste vintendenser i øjeblikket. Dette udtryk dækker over bestemt fremstillingsmetode, hvorpå man lufttørrer druerne i tørrehuse. Denne metode bevirker, at en stor del af druernes væskeindhold fordamper så druerne næsten bliver til rosiner. Den tilbageværende ekstrakt er mere kocentreret, intens, mindre syreholdig og har et større alkoholpotentiale, der i sidste ende giver en kraftigere vin. Denne proces er dyr, da den er tidskrævende og samtidigt formindsker mængden af druemost. For illustrationens skyld et eksempel. Til en flaske med 75 cl almindelig vin anvendes ca. 1 kg. druer, hvorimod der efter fire til seks ugers tørring kun vil kunne produceres 50 cl vin ud af samme mængde druer.
Metoden er flittigt anvendt i Veneto-området specielt i Valpolicella, hvor Amarone, Ripasso og Recioto fremstilles. Af samme årsag kaldes denne metode ofte i folkemunde for ”Amarone-metoden”. Efterspørgslen på denne type vin er meget stor, ikke blot på det danske marked, og derfor vil andre vinbønder også ind på dette marked. Da vine produceret uden for Valpolicella-dalene ikke må kaldes for Amarone eller Ripasso, selvom fremstillingsmetoden har været sammenlignelig, bliver ordet Appassimento eller afledninger af ordet benyttet. Andre typiske anvendte betegnelser og beskrivelser herhjemme kan være: Appasso, Apassito eller blot AP. Alle betegnelser, der beskriver den samme fremstillingsmetode.
Summa summarum – Appassimento, Appasso, Appassito eller AP er alle intense, mindre syreholdige vine med en større alkoholprocent. De kan sammenlignes med de lidt lettere Amarone-vine, selvom det for mange er lidt ”forbudt” at gøre, da de har mange af de samme egenskaber.