Appassimento – det nye sort (10.02.14)
Appassimento-vine
vinder i øjeblikket frem i stor stil hos vinhandlere og de danske
supermarkeder. Hvorfor, kan man så spørge sig selv og hvad er en Appassimento-vin
i grunden? Appassimento er et italiensk vinudtryk, der direkte oversat betyder:
”udtørret/visnen”, og betegner en af de hotteste vintendenser i øjeblikket.
Dette udtryk dækker over bestemt fremstillingsmetode, hvorpå man lufttørrer
druerne i tørrehuse. Denne metode bevirker, at en stor del af druernes
væskeindhold fordamper så druerne næsten bliver til rosiner. Den tilbageværende
ekstrakt er mere kocentreret, intens, mindre syreholdig og har et større
alkoholpotentiale, der i sidste ende giver en kraftigere vin. Denne proces er
dyr, da den er tidskrævende og samtidigt formindsker mængden af druemost. For
illustrationens skyld et eksempel. Til en flaske med 75 cl almindelig vin
anvendes ca. 1 kg. druer, hvorimod der efter fire til seks ugers tørring kun
vil kunne produceres 50 cl vin ud af samme mængde druer.
Metoden er
flittigt anvendt i Veneto-området specielt i Valpolicella, hvor Amarone,
Ripasso og Recioto fremstilles. Af samme årsag kaldes denne metode ofte i
folkemunde for ”Amarone-metoden”. Efterspørgslen på denne type vin er meget stor,
ikke blot på det danske marked, og derfor vil andre vinbønder også ind på dette
marked. Da vine produceret uden for Valpolicella-dalene ikke må kaldes for
Amarone eller Ripasso, selvom fremstillingsmetoden har været sammenlignelig,
bliver ordet Appassimento eller afledninger af ordet benyttet. Andre typiske
anvendte betegnelser og beskrivelser herhjemme kan være: Appasso, Apassito
eller blot AP. Alle betegnelser, der beskriver den samme fremstillingsmetode.
Summa summarum –
Appassimento, Appasso, Appassito eller AP er alle intense, mindre syreholdige
vine med en større alkoholprocent. De kan sammenlignes med de lidt lettere
Amarone-vine, selvom det for mange er lidt ”forbudt” at gøre, da de har mange
af de samme egenskaber.
